Autor: Mihai Chisarau. Scena: 3DS Max 2018, Art Renderer, medium quality, res. 6000x3000
TUTORIAL
RANDARE 360
Cum funcţionează:
Programul 3DS Max are un utilitar, numit Panorama Exporter, care face automat şase randări, corespunzătoare celor şase direcţii spaţiale (faţă-spate, stanga-dreapta, sus-jos); după aceea lipeşte cele şase imagini după regula proiecţiei echirectangulare, pentru a obţine o fotosferă. Utilitarul are nevoie de o cameră amplasată în scenă, pe care o roteşte succesiv pentru a face randările.
Ce aveţi de făcut:
1. Adăugaţi în scena voastră o cameră fizică (Psyhical Camera), a cărei direcţie de privire este orizontală. Afişaţi imaginea oferită de cameră într-un viewport (tastati C) şi mişcaţi punctul principal de privire (Target) în jurul camerei, pentru a vă asigura că aţi găsit o locatie bună şi că veţi obţine o panorama interesantă. Modificaţi parametrul FOV al camerei in 90°. ATENTIE, această deschidere vizuală este obligatorie pentru ca cele şase randări corespunzătoare direcţiilor spaţiale să se lipească fără discontinuităţi în cursul generării panoramei sferice.
2. Deschideţi utilitarul Panorama Exporter (din Control Panel > Tools > More > Panorama Exporter). In Control Panel apare o sectiune nouă cu două butoane (Render / Viewer). Selectaţi Render pentru a deschide setările de randare.
3. Setarile pentru randare:
Rezoluţia randării se referă la panorama rezultată, şi nu la cadrele sale. Este obligatoriu să cereţi un raport de 2:1 pentru panoramă, şi se recomandă o valoare minimă de 6000x3000 pixeli. Aceasta înseamnă că programul va face şase randări pătrate de 1500x1500.
Pentru a vă asigura că imaginea finală va fi salvată automat pe disc, bifaţi Save file şi clicaţi pe butonul Files, care deschide fereastra de salvare a fişierelor. Alegeţi locul (Desktop) , numele dorit (Nume Student) si tipul de fisier (neaparat HDR, pentru a putea folosi ulterior randarea ca mapa de mediu - environment)
Pentru a obţine o calitate decentă duceţi cursorul Render Quality la Medium. Activaţi şi Noise Filtering la 50%.
Observaţie: din testele pe care le-am făcut, deşi aparent există posibilitatea de a forţa încheierea fiecărei randări dacă depăşeşte un timp maxim admis, utilitarul nu a ţinut cont de această setare. Timpii pot varia foarte mult pentru fiecare cadru – spre exemplu în randarea scenei prezentate aici imaginea frontală a fost randată în 4 ore, iar toate celelalte 5 împreună în 6 ore.
4. Ultimul pas: adaugati metadatele!
Pentru a fi văzută, nu este suficient ca o imagine să respecte regulile de construcţie a unei proiecţii sferice; este necesar ca şi platformele pe care e publicată imaginea ori dispozitivele pe care e afişată să poată: 1/ să o afişeze corespunzător, dar şi 2/ să o recunoască drept fotosferă. Ca să o recunoască, trebuie fie să aibă un software inteligent, fie să găsească informaţia în metadatele incorporate fişierului imagine (cunoscute ca EXIF). De exemplu, în mod curent o randare încărcată pe Facebook se va vedea ca o simplă desfăşurată distorsionată, deşi platforma ştie să afişeze panorame 360. Pentru a adăuga randării această informaţie putem folosi Photoshop, astfel:
a. Descărcaţi fisierul-template XMP, care este arhivat aici. Dezarhivaţi.
b. Deschideţi imaginea căreia vreţi să îi adăugaţi informaţia că este o panoramă 360. Nu contează daca imaginea e o fotografie sau o randare.
c. Din meniul File > File Info, selectaţi tabul Raw Data (ultimul)
d. Clicaţi “Template” şi alegeţi “Import…”
e. Navigaţi acolo unde aţi salvat fişierul XMP în pasul 1 şi daţi “Open.” In dialogul care se deschide alegeţi “Keep original metadata, but append matching properties from template”
f. Informaţia privind panorama a fost adăugată si constă în rândurile încercuite:
g. Daţi Ok şi salvaţi in format JPG. De acum puteţi uploada panorama pe Facebook şi ea se va vedea corespunzător.
Linkuri:
Tutorialul a fost preluat de la https://area.autodesk.com/tutorials/360-pano/ (daca il preferati ca film, il gasiti aici: https://youtu.be/ztyEX64fzzE ) Alternativ, pentru Max+VRay găsiţi metoda aici: http://www.pixelsonic.com/2011/04/360%C2%B0-in-3ds-max-with-vray-2/
Pentru adăugarea metadatelor, găsiti sursa precum şi mai multe informatii aici: https://tophermcculloch.com/2016/06/make-photo-work-360-photosphere-facebook/
Scena folosită pentru exemplificare: panorama.zip. Autor Mihai Chisărău.
Sfaturi practice pentru randari 360
Dupa predarile de anul trecut am constatat urmatoarele:
Principala greseala a studentilor a fost rezolutia mica, fapt scapat de sub control si datorita lipsei de feedback - autorii nu si-au putut vedea randarile in modul de vedere sferic (360) fiindca: fie au omis sa isi descarce un viewer, fie nu au adaugat metadatele necesare pentru ca imaginea sa fie citita / afisata in 360 pe platformele social media. In consecinta, nu au realizat ca pentru o imagine sferica sunt necesari mult mai multi pixeli decat pentru una normala (minim 6000X3000)
In sala am avut o singura participanta - pe Mara - care m-a implicat in cercetarea tainelor Archicad (program pe care nu il cunosc). Dupa vreo ora de research, Mara a reusit sa convinga programul sa o asculte.
Un exemplu minunat de studiu individual mi-a venit de la Ariana Vlasceanu (interior) care a documentat foarte bine toti pasii pe care i-a urmat pentru a realiza tema in Lumion si mi-a trimis toate linkurile:
tutorial randare 360: https://www.youtube.com/watch?v=65RfXPlxVaU&t=192s
Editor metadate 360: https://photooxy.com/other-design/convert-image-to-360-degree-online-156.html
Concluzia care s-a impus a fost una care apare in mod recurent in grafica pe calculator: este obligatoriu sa aprofundati singuri, prin studiu individual, software-ul pe care ati ales sa va faceti proiectarea. In fiecare program exista unelte excelente si capcane ingrozitoare. Printr-o anomalie a statisticii, capcanele se dezvaluie doar in momentul predarii. Arma impotriva lor e cunoasterea. Urmati exemplul Arianei!