top of page

CURS - PANORAME 360

Autor: Enescu Alexandra. Scena: Podul Basarab, format JPG, tonemapped dupa HDRI. Rezolutie 7212x3606.

Binecuvântată răsturnare de situaţie aceea în care profesorul primeşte învăţătura de la fostul discipol.

Subiectul panoramei HDR a fost propus ca temă opţională în anul 2017-2018. Alexandra Enescu l-a rezolvat exemplar, relevând obstacolele, dar şi soluţiile pentru realizarea unei fotosfere HDRI de calitate. Munca ei de pionierat a făcut posibilă includerea ulterioară a subiectului în structura acestui curs, cu adaptările de rigoare. Sunt onorată să predau mai departe ceea ce mi-a oferit ea şi nădăjduiesc ca, prin fotografiile noastre, noi toţi discipolii ei să-i împlinim această dorinţă:

Odihneşte-te în pace, Alexandra. Te vestim noi.

Introducere

Panoramele în 360° se mai numesc imagini sferice sau fotosfere. Ele redau toata imaginea inconjuratoare ca si cand ne-am afla in centrul unei sfere pe care este "zugravit" mediul. In asemenea imagini nu putem regasi informatia de adancime. Ne-am putea afla, la fel de bine, in centrul unui cub in loc de cel al unei sfere. Atata vreme cat nu avem parte de o viziune stereografica (asa cum ofera perechea de ochi sau imaginile '3D') informatia privind adancimea ramane necunoscuta. Insa acest fapt nu deranjeaza, fiindca vorbim de imagini destinate sa fie afisate pe ecrane si alte dispozitive 2D, care oricum nu pot reda adancimea.

Pentru a "infasura" o imagine, care prin insasi definitia ei este 2D, pe o sfera, a fost nevoie de o regula de "mapare". Este o veche problema cunoscuta cartografilor, aceea de a reprezenta plan suprafata Pamantului, si tot dinspre cartografie ne vin solutiile. Exista azi mai multe tipuri matematice de desfasurari ale sferei pe un plan: echirectangulara, cilindrica, ochi de pesteharta cubica si altele. Evident, toate acestea necesita anumite distorsiuni ale distantelor sau ale unghiurilor pentru a face desfasurarea. Pentru o afisare corecta pe computer este important doar sa se cunoasca regula folosita, pentru a oferi o viziune corecta.

Panorame 360 în viaţa profesională

De ce ar avea nevoie arhitectii de interior si designerii de panoramele sferice? Iata mai jos cateva motive rezonabile:

1. Pentru prezentarea spaţiului interior

      - proiecte proprii (randari 360) Exemplu.

      - amenajări de portofoliu (fotografii 360) Exemple Arhitectura de interior si DesignPreturi pe piata romaneasca.

2. Ca hartă de mediu (Environment), la randarea unei scene

      - doar pentru background

      - pentru harta de reflexie

      - pentru harta de iluminare (HDR!)

Randari 360

Ca idee generala, pentru a obtine o imagine sferica a scenei virtuale, trebuie facute şase randări, corespunzătoare celor şase direcţii spaţiale (faţă-spate, stanga-dreapta, sus-jos) care apoi trebuie lipite dupa regula proiectiei echirectangulare. 

Programul 3DS Max are un utilitar, numit Panorama Exporter, care face automat toate acestea. Utilitarul are nevoie de o cameră amplasată în scenă, pe care o roteşte succesiv pentru a face randările. Alte programe au metodele lor proprii, dar principiul este acelasi. 

Gasiti tutorialul pentru 3DS Max aici, (preluat de aici, iar daca il preferati ca film, il gasiti aici. Alternativ, pentru Max+VRay găsiţi metoda aici.

Fotografii 360

Tehnici de realizare

1/ Camere dedicate, care captează instantaneu imagini 360. Unele pot face şi captură de film în 360°. O lista a celor mai bune, aici. Dezavantaj: pretul.

2/ Imagine unică obţinută prin metoda fotografiei în bilă de crom. De regula aceasta metoda se foloseste pentru a obtine o panorama 360 de tip HDR si va fi descrisa in secţiunea dedicata acestui subiect.

3/ Suită de capturi lipite ulterior printr-un software.

Pentru realizarea cu succes a unei capturi 360 prin metoda cadrelor succesive trebuie respectata urmatoarea cerinţă obligatorie: obiectivul trebuie sa rămâna fix in spatiu pe toată durata realizării fotografiilor! Este necesar un cap panoramic care se ataşează trepiedului. De reţinut că doar trepiedul singur, chiar dacă are cap rotativ, NU îndeplineşte această cerinţă.

Cum se fac suitele de capturi pentru panorame 360 cu camera digitala

Pentru cei care doresc sa foloseasca o camera DSRL veritabila in loc de un telefon mobil, lucrurile se complică. Trebuie fie sa cumpere un suport rotativ dedicat (foarte scump!), fie să îşi construiască singuri suportul, asemanator celui de aici:

In oricare din cazuri, mai întâi trebuie sa isi determine centrul fix al rotatiei, asanumitul “punct nodal”. Pozitia lui este undeva in adancul obiectivului si depinde de parametrii acestuia. Metoda de a-l determina se găseşte aici.

Cum se fac suitele de capturi pentru panorame 360 cu telefonul mobil

Varianta super-cheap: 

Variante de vanzare pe net (nu am gasit decat solutii de tip DIY): 

Varianta noastra (vezi si Fabricatie Digitala, curs 4)

Linkuri utile

 

Aplicatii recomandate

Android are, în versiunile noi, aplicaţie incorporată. Dacă preferaţi altceva, încercaţi Google Camera

Pentru iOS recomand Google Street View.

 

Vizualizarea si publicarea

Viewer gratuit pentru PC: http://www.fsoft.it/FSPViewer/download/

 

Publicare panorama / film 360:

Facebook: https://tophermcculloch.com/2016/06/make-photo-work-360-photosphere-facebook/ (conţine şi dezvoltă tutorialul pentru seminar, Randarea 360)

Google Maps: https://www.google.com/maps

Roundme: https://roundme.com/

Youtube: exemplu Sergiu Părgras

 

Publicare tur virtual:

- contra cost: http://www.easypano.com/virtual-tour-software.html

- gratuit: https://www.google.com/maps sau platforma https://roundme.com/ Exemplu:

Colectiv de studenti din anul 3 (an universitar 2017-2018) - tur virtual prin UAUIM. Roundme.

bottom of page