top of page

CURS - RESTITUTIA PERSPECTIVA

Notiuni generale

Prin Restitutie Perspectiva (pe scurt, Restitutie), se intelegea pe vremuri un proces invers constructiei unei perspective. In loc sa plecam de la planuri si elevatii pentru a construi o perspectiva corecta, plecam de la o perspectiva (de regula, o fotografie) si determinam releveul obiectului. Pentru a reusi acest lucru, e necesar sa cunoastem cateva repere masurate care apar in acea fotografie. Cate anume, depinde de tipul perspectivei. De pilda, in restitutia traditionala, fotografiile de pornire erau totdeauna pe tablou vertical. Situandu-ne in acest caz, care este unul simplificator, era suficient sa cunoastem o inaltime si o adancime din fotografie - dimensiunile unei usi, de exemplu - pentru a reconstitui intreaga volumetrie. Mai jos puteti urmari algoritmul:

restitutia2 (fara P cunoscut).jpg

Restitutie dupa perspectiva pe tablou vertical. Dupa prof. Iulius Ionescu

Stereotrasarea după Haggren  (v. si cursul Captura 3D)

In ziua de azi, computerul poate face pentru noi aceasta munca de restitutie. El nu are nevoie de perspective particulare, in schimb trebuie:

- sa ii furnizam o imagine impreuna cu cateva informatii geometrice. Informatiile cerute depind de cazul in care ne situam:

- sa cunoastem putina modelare virtuala :))

CAZUL 1:

- o fotosfera a incaperii si dimensiunile sale de gabarit. Subiectul constituie prima tema de seminar a cursului "Restitutia perspectiva" ( vezi mai jos butonul de link! )

De precizat ca o fotosfera este o imagine care arata tot mediul din jurul observatorului. In lipsa unei imagini stereografice, dintr-o simpla fotosfera nu putem determina adancimea punctelor din imagine tot asa cum, daca ne acoperim un ochi ,nu mai percepem profunzimea spatiului. Pentru a recupera aceasta informatie, avem nevoie si de cateva repere masurate din spatiul fotografiat.

O imagine sferica mapata pe o sfera 3D

CAZUL 2:

- o fotografie care nu a fost decupata si nu a suferit corectii perspective ulterioare captarii imaginii

- cateva puncte de reper care apar in fotografie si carora le cunoastem, totodata, pozitiile relative in spatiu (de exemplu 6 din colturile unui stalp de dimensiuni cunoscute)

1 Voinescu Andreea 02.JPG
1 Voinescu Andreea A01.jpg
1 Voinescu Andreea A02.jpg

Restitutie perspectiva in 3DS Max (unealta Camera Match). Autor: stud. Voinescu Andreea 41I, an 2016

stanga: fotografia de plecare adusa ca fundal de lucru in 3DS Max / dreapta: propunere de amenajare  (model 3D)

bottom of page